Pivovar Protivín

Historie pivovaru

Založení pivovaru roku 1540 či dříve…

Schwarzenberský pivovar v Protivíně býval největším pivovarem Prácheňska.
Přesný rok jeho založení je pro nedostatek písemných zpráv zahalen tajemstvím.
Jisté však je, že existoval už v první polovině 16. století.

Z dokumentů uložených ve schwarzenberském archivu vyplývá, že 29. listopadu 1540 věnoval Jan z Pernštejna Ondřeji Ungnadovi ze Suneku a jeho manželce Bohunce „statek protivínský se vším příslušenstvím, i s krčmami od panství hlubockého k pivovaru protivínskému obrácenými“.

Léta 1551 postoupil Ondřej Ungnad své druhé manželce Anně zboží protivínské s tvrzí, pivovarem, podlužím a městečkem Protivínem, načež roku 1554 oba manželé
při prodeji panství Vilému z Rožmberka vymínili si několik krčem na Hlubocku,
aby v nich nadále bylo odebíráno pivo výhradně z panství pivovaru v Protivíně.
Roku 1562 se objevuje opět zmínka o pivovaru při tvrzi protivínské a o panské chmelnici u Protivína.

Rozvoj za Schwarzenbergů

Roku 1711 přešel pivovar do vlastnictví knížecího rodu Schwarzenbergů. Později, roku 1892, byl někdejší protivínský cukrovar proměněn v rozsáhlou sladovnu, která hned
v prvních letech svého provozu vyráběla přes 250 000 metrických centů sladu ročně. Byla zde poprvé vyzkoušena metoda výroby podle Nathana s využitím oxidu uhličitého z hlavního kvašení. Pivovar se tak řadil mezi nejlepší nejen co se týče kvality vyráběných piv, ale i díky inovativním technologiím.

Zlaté období

V pivovaru v posledních letech dochází k výrazné modernizaci zařízení. Byla komplexně modernizována centrální sanitační stanice a zařízená nová filtrace piva. Následovala instalace nové stáčecí linky na lahve od předního světového výrobce, firmy Krones, která odpovídá nejmodernějším standardům. Dále byla provedena modernizace propagační stanice na pomnožování a uchovávání kvasnic. Proběhly také investice spojené s uvedením nových piv na trh – byla např. instalována zařízení, umožňující stáčení piva do lahví o objemu 0,33 l. Všechny tyto kroky směřují ke zlepšení procesu výroby piva a jeho kontroly a tím i ke zvýšení jakosti.

Znárodnění

V roce 1948 došlo ke znárodnění podniku. Mezi roky 1950–1952 byl pivovar začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary se sídlem v Českých Budějovicích.
V letech 1953–1955 změnil protivínský pivovar majitele a stal se klíčovým závodem podniku Pošumavské pivovary. O tři roky později se však znovu vrací do područí národního podniku Jihočeské pivovary, kde zůstal až do změny režimu.

Záchrana pivovaru městem Protivín

V červnu 2000 prodaly Jihočeské pivovary závod Protivín městu Protivín,
které se stalo stoprocentním vlastníkem pivovaru. Tím, že město pivovar odkoupilo,
jej zachránilo, jelikož záměrem Jihočeských pivovarů bylo provoz pivovaru utlumit
a postupně jej zavřít. Po jeho záchraně se ještě na konci roku 2000 město rozhodlo pivovar prodat skupině libereckých podnikatelů.

Pivovary Lobkowicz Group

Nejnovější kapitola v dějinách Pivovaru Protivín se začíná psát v únoru 2008,
kdy pivovar spadá pod českou společnost Pivovary Lobkowicz Group. Nový vlastník má eminentní zájem navázat na vše dobré, co bylo v pivovaru uděláno, a chce samozřejmě protivínský pivovar i nadále rozvíjet. Společnost Pivovary Lobkowicz Group se bude i v budoucnosti zasazovat o vaření klasických českých ležáků pomocí tradiční technologie, posílení pozice pivovaru v regionu a o expanzi na trhy v zahraničí.

Technologie a výroba

Vlastní voda, žatecký chmel, nejlepší český slad

Pivo se vyrábí z vlastní velmi kvalitní vody, sladů z nejlepších odrůd českého sladovnického ječmene, českého chmele ze žatecké oblasti a pivovarských kvasnic, pomnožovaných na vlastní propagační stanici. Zásadní důraz je kladen na naprostou čistotu a sterilitu procesu výroby a kontrolu kvality od příjmu surovin až po hotový výrobek.

Tradiční ležení  ležáků 30 – 50 dnů

Výroba piva probíhá tradičním českým způsobem výroby spodně kvašeného piva, vařeného na varně dvourmutovým dekokčním způsobem (způsob výroby s povařováním rmutů), s odděleným hlavním kvašením a dokvašováním. Doba dokvašování odpovídá české tradici, to znamená, že např. ležáky dokvašují v ležáckém sklepě kolem 30–50 dnů.

Moderní výrobní řízení

Já jsem textový blok. Klikni na tlačítko úprav ke změně textu. Výplňový text: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Exkurze do pivovaru

Chcete se dozvědet víc o výrobě piva Platan? Přiďte na exkurzi do Pivovaru Protivín. Poznejte jižní Čechy, malebnou krajinu rybníku a dobrého piva s tradicí sahajíci nejméně do 16. století.

Rezervace na čísle

+420 382 733 124

Exkurzi je nutné dohodnout předem minimálně 5 pracovních dnů před termínem exkurze. Prohlídku pivovaru je možné uskutečnit v pracovních dnech v době
od 8.00 do 15.00 hodin. Při vstupu do pivovaru je nutné předložit jmenný seznam všech účastníků exkurze. Výklad zajišťujeme pouze v českém jazyce, proto je nutné
si případně zajistit vlastního tlumočníka

Vstupenky

Počet osob Cena za osobu
0-20 75 Kč
21-30 60 Kč
31-50 45 Kč

Cena je uváděná v Kč za osobu včetně 21% DPH. Skupina s počtem osob menším než 10 musí uhradit cenu ve výši 750 Kč s DPH. Školám v rámci výuky je exkurze poskytována bezplatně. Platba pouze v hotovosti.

Naše zahradní restaurace

V areálu Pivovaru Protivín Vás čeká nově zrekonstruovaná restaurace Belveder s venkovní zahrádkou. Vchod se nachází u vrátnice pivovaru.

Přijďte na tankové nepasterizované pivo, pivní speciály či nealkoholické pivo a pochutnejte si na sezonních specialitách na grilu či z udírny. Po dohodě je možné v Belvederu pořádat soukromé akce, svatby, rauty nebo jakákoliv jiná společenská setkání.

Rezervace na číslech: +420 774 452 450, +420 606 668 898,+420 603 142 417

Otevírací doba:

Po – Pá: 10:30 – 22:00
So – Ne: 11:00 – 23:00

Aktuality

Nenechte si ujít aktuality a novinky ze světa Platanu,

Pivovaru Protivín a Pivovarů Lobkowicz

Jsme součastí skupiny Pivovary Lobkowicz

Pivovary Lobkowicz Group, a.s. is a company that endeavours to return to the tradition of Czech brewing industry.